fejléckép

Roediger-Schluga Miklós

cs.és kir. sorhajóhadnagy, hj. tengerészkapitány, DTRT igazgató, a magyar tengerészet mártírja

1894. december 24-én született Fiuméban. Régi tengerészcsaládból származott. Nagyapja cs. és kir. sorhajókapitány, édesatyja szkv. sorhajóhadnagy, tengerhajózási felügyelő, Fiume m. kir. révkapitánya, m. kir. miniszteri tanácsos. Fia, Miklós, rangelsőként végezte a fiumei cs. és kir. Haditengerészeti Akadémiát 1912-ben. Tengerészhadapródként kezdte szolgálatát a "Radetzky" csatahajón. A "Tegetthoff" csatahajón szolgálva lépett elő tengerész-zászlóssá, majd 1914-ben érte el a fregatthadnagyi rendfokozatot.

1917-ben a "TB. 79" torpedónaszád első tisztje lett. Ezt követően az "U-31" tengeralattjárón ugyanebben a beosztásban szolgál kiváló teljesítményt nyújtva a Földközi-tengeren, majd parancsnoki tanfolyamon vett részt, amelynek elvégzése után a "TBXXXiX" torpedónaszád parancsnokának nevezték ki sorhajóhadnagyi rangban.

Az összeomlás után Szegeden szolgálattételre jelentkezett a Nemzeti Hadseregnél, ahol a vezérkar szállítmányozási osztályán kapott beosztást. Szolgálaton kívüli viszonyba kerülve a M. Kir. Folyam- és Tengerhajózási Rt-hez került, ahol pályája gyorsan ívelt felfelé, 1937-ben már helyettes igazgató, majd az újonnan megalakult M. Kir. Duna-tengerhajózási Rt (DTRT) igazgatójává nevezték ki. 

Több szakmai szervezetben vállalt szerepet, a Hajózási és Kikötőügyi Tanács tagja, kormányfőtanácsos, a Belvízi Hajóstisztképző Tanfolyam és a M. Kir. Kereskedelmi Tengerésztisztképző Tanfolyam felügyelő-bizottságának tagja. 

Nagy szerepe volt abban, hogy 1944. őszén tengeri és folyami hajóink nagy részét a biztonságos Felső-Dunára menekítették, ezzel is lehetővé téve a hajózás háború utáni újrakezdését. 

A nyilas uralom alatt több üldözött munkatársa életét mentette meg saját élete kockáztatásával. 1946-ban Roediger-Schluga Miklóst az akkor megalapított Magyar-Szovjet Hajózási Rt igazgatójává nevezték ki. E pozíciójában minden törekvése arra irányult, hogy az amerikai megszállási övezetben található mintegy 200 hajónkat visszakapjuk. A tárgyalások sikeresek voltak, hajóink hazakerültek. Egy igaztalan vád miatt állásból felfüggesztették, majd ügyének kivizsgálása után ártatlannak minősítve újra visszakerült korábbi beosztásába. Hajóink visszaszerzése ügyében többször tárgyalt az amerikai zóna illetékeseivel. Feltehetően erre alapozódott az az 1949. március 30-án kelt vádirat, amely szerint hivatalos adatokat közölt a magyar hajóparkról és a hajózás katonai titkairól. 

A bírósági tárgyaláson hűtlenség vádjával ítélték halálra, az ítéletet 1950. február 4-én hajtották végre.

ROEDIGER-SCHLUGA MIKLÓS EMLÉKÉT KEGYELETTEL MEGŐRIZZÜK.


Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑