A ZRINYI KORVETT ÚTJA KELET-ÁZSIÁBAN


A magyar irodalom meglehetősen szegényes, ami a tengert, a tengerészetet, és a haditengerészetet ismertető irodalmat illeti. Furcsa módon ez még jobban igaz arra a korra, amikor Magyarország még tengeri kijárattal rendelkezett. Az 1800-as évek második felétől egészen 1918-ig, nagyon kevés magyarnyelvű írás foglalkozott a témával, akár csak ismeretterjesztő szinten is.
Szerencsére akadt két hajóorvos, aki szinte úttörőjellegű munkát végzett ezen a téren. Az első egyik Dr. Gáspár Ferenc, a második, Dr. Bozóky Dezső...
... A méltatlanul elfeledett két haditengerész szerző közül, Dr. Gáspár Ferenc egyik művét adjuk közre azzal a szándékkal, hogy bárki hozzájuthasson a ma már ritkaságszámba menő könyvhöz. Sajnos, a tárhely kapacitás miatt, az igen sok kép és rajz nélkül, de úgy vélem a korabeli hajók és a hajózás után érdeklődők élvezettel fogadják a puszta szöveget is. Meg kell jegyezni, hogy a 120 évvel ezelőtti szöveg korabeli (sokszor nagyon következetlen) helyesírásán, valamint fogalmazásán, semmit sem változtattam, így furcsának tűnhet a mai fülnek és szemnek.

folytatás >>>