fejléckép

HSZ Kirándulás

HONVÉDELMI SZÖVETSÉG

(alapíttatott 1991-ben mint Tartalékos Katonák Országos Egyesülete)

Országos Elnökség:  Budapest VIII.,  Kerepesi út 29./B

Budapest Belvárosi Szervezete: Budapest V., Ferenciek tere 2.

Levélcím: 1364 Budapest, Postafiók 181

Tel.:  236-54-06,    33-77-683,    HM: 25-047;    (30) 960-40-10

Levélcím: 1364 Budapest, Postafiók 181                                                    Fax: 33-77-683

Honlap: www.tkoe.hu         E-mail: presidium@tkoe.hu

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬Trieszt-Pola-Fiume (és környékük): 2019. szeptember 22 - 28.Adriai haditengerészeti emlékeink és magyarok


A Honvédelmi Szövetség a múlt évben – az első világháborús összeomlás centenáriumán – történelmi és jószolgálati emlékútat vezetett az egykori adriai kikötővárosainkba bepillantás céljából a haditengerészeti (és kereskedelmi) tengerhajózási múltunkba, valamint a jelenlegi horvátországi magyarság életébe.


Ezt az utat idén még egyszer megismételjük, mert az út nagyon jól sikerült, és a kései meghirdetés miatt, bár idén sem történik korábban, sokan lemaradtak róla.


Az emlékútnak kettő célja van:


- egyrészt látni elsődlegesen Trieszt, Póla, Fiume városokat, és ha még van, az egykori haditengerészeti és kereskedelmi tengerhajózásunk emlékeit


- másrészt a magyar nemzeti öntudat erősítése jegyében lehetőleg találkozás a tömbmagyarságtól távolabb élő (isztriai), szórványban élő magyarokkal


Az út hétnapos, hat éjszakázással (3 éj Novigradban, 3 éj Abbáziában) félpanzióval. A vacsorák helyszíneit a programhoz igazítjuk, ezért azokat külön nem említjük.


A három városban általános városnézést, tengerészeti szakmai programot és szabadidőt biztosítunk helyi magyar idegenvezetőkkel.


Az előzetes útiterv az indulásig tartalmilag kis mértékben változhat, mert azt folyamatosan finomítjuk, egyeztetjük a nyitvatartási időkkel, a helyi fogadó/szolgáltató partnereinkkel és a helyi idegenvezetőkkel, sőt résztvevőinktől is elfogadunk észrevételeket, javaslatokat!

A tervezett program egy érdekes egyvelege az intellektuális élményeknek (történelmi és művészettörténeti ismeret-gyarapításnak), és remélhetőleg a határon túli nemzettestvéreinkkel a magyar nemzeti öntudat erősítésének.    1. nap: szeptember 22., vasárnap: Budapest – Trieszt (570+60) km)

Indulás reggel 6.- órakor Budapest VIII., Kerepesi út 29./B elől (M2 Stadionok megállóval szemben !)

Triesztben találkozunk helyi idegenvezetőnkkel, majd általános városnézésre megyünk (Erzsébet királyné szobra, Piazza Unità d'Italia, San Carlo móló). Este szállásunkhoz hajtunk az isztriai Novigradban. Ezen az estén nincs közös vacsora.


  1. nap: szeptember 23.,  hétfő: Trieszt (ca. 150 km)

Reggeli után visszatérünk Triesztbe, ahol elsődlegesen tengerészeti emlékeket és más nevezetességeket (pl. San Giusto katedrális) keressük fel, majd délután szabadidőt biztosítunk egyéni érdeklődéshez, pl. esetleges vásárlásokhoz (gyakorlatilag ez az egyetlen euró-övezeti lehetőség).   


  1. nap: szeptember 24.,  kedd: Póla (ca. 100 km)

Reggelizés után elindulunk Pólába, ahol helyi idegenvezetőnk, Lőcsei József vezetésével először általános városnézésen (amfiteátrum, történelmi városrészek, főtér), majd délután történelmi-tengerészeti szakmai látogatáson (korabeli erődrészek, cs. és kir. haditengerészeti temető) veszünk részt, és felkeressük az egykori pólai haditengerész-kaszinót (ma is az).


  1. nap: szeptember 25.,  szerda: Isztria  – Lovran (ca. 150 km)

Reggeli után indulunk Novigrad történelmi központjába, ahol megtekintjük az úgyszólván egyetlen témába vágó szakgyűjteményt, a „Gallerion” K. u. K. Marinemuseum-ot, majd Porec óvárosában sétálunk. Délben indulunk a félszigeten át Abbázia felé, útközben esetleg megállunk Pazinban. A riviérán helyi idegenvezetőnk, Ágoston Gergely úr vezetésével először ismerkedünk Abbázia történelmével, így Lovrant nézzük meg, és Feszty Árpád élete végének helyszínét, majd megállunk Voloskóban Andrássy Gyula emlékhelyénél. Elfoglaljuk szállásunkat.


  1. nap: szeptember 26.,  csütörtök: Fiume (ca. 60 km)

Délelőtt a tersattói Frangepán vár kilátójáról nézünk le Fiumére és környékére, majd lent a városban séta keretében szokványos városnézés következik (kikötő, korzó, halpiac), délután tengerészeti szakmai-történelmi városnézés következik (Batthyány Lajos kormányzói palotája, ma horvát tengerészeti múzeum).  1. nap: szeptember 27.,  péntek:

Ennek a napnak a programjára van határozott elképzelésünk, azonban a szervezés jelenlegi szakaszában még ötleteket, javaslatokat várunk régi és leendő utasoktól, hátha jobbat mondanak.  1. nap: szeptember 28.,  szombat: Fiume – Budapest (ca. 550 km)

Reggeli után visszatérünk Fiumébe, ahol megnézzük, azt, amit eddig elmaradt, majd szabadidő, shoppingolás. 13.- órakor indulás Szlovénián keresztül Budapestre, ahol kiszállás előre egyeztetett helyszíneken.A tényleges résztvevők számára két ismeretterjesztő eseményt készítünk elő, amelyek tervezett időpontja és témája:


- magyar haditengerészeti tárlatvezetés a Hadtörténeti Múzeumban augusztus 28-án


- a horvátországi és szlovéniai magyarság története és jelenlegi helyzete szept. 4-énRészvételi díj: 200.- euró/fő, + 40.000.- ft/fő (egyágyas szobában: + 100.- euró), amely díj befizethető a részvételi szándék bejelentése után külön értesítés szerint személyesen Ferenciek tere 2. alatt legkésőbb 2019. augusztus 23-án, péntekig.


Az alapár tartalma: szervezés, utazás autóbusszal, hat szállodai éjszakázás alapvetően kétágyas szobában félpanziós ellátással, csoportkísérés, esetenként igénybevett helyi idegenvezető, naponta egy belépő, naponta fizetendő idegenforgalmi adók, úthasználati és parkolási díjak, előre nem látható apróbb járulékos költségek.


Az alapár nem tartalmaz: utasbiztosítást, naponta egy belépőn túli, további belépőket (költsége nem jelentős; de nem kötelező mindenhová bemenni, ilyen esetben azonban alternatív, helyettesítő programról, időtöltésről nem mindig tudunk gondoskodni!). Ha belépődíjas látnivalónál külön fizetni kell fotó/videójegyért, azt kérjük, mindenki saját maga rendezze.


Euró és kuna költőpénzt mindenki belátása szerint (további belépők, mosdóhasználat, falatozás, fagylalt, ajándék) váltson előre még itthon - 1 kuna = ca. 45 Ft-os áron (kis pénzváltóknál), mert az utazás alatt pénzváltással nem foglalkozunk. (Igény esetén ezen az árfolyamon mi is biztosítunk kuna költőpénzt.) Egyébként bankkártyával általában mindenhol fizethetünk.


Legalább még hat hónapos érvényességű új típusú (kártyaformátumú) személyi igazolvány vagy útlevél kell, amelyet az útvonalunkon legalább egy átlépéskor tételesen ellenőriznek.

Évszaknak megfelelően öltözzünk. Fürdőruha hozható, de a tengervíz hőfoka magyar ember számára ilyenkor már hűvös. Biztonság kedvéért, rossz időre hozzunk magunkkal meleg ruházatot, esőkabátot, továbbá szokásos gyógyszereit, ásványvizet, üdítőitalt. Kis hátizsákot vagy válltáskát érdemes vinni, amely tartalmazza a napi harapnivalót és folyadékot is.  

Az út teljes időtartamát lefedő utasbiztosítás megkötése kötelező, önállóan vagy csoportosan, vagy helyette arról saját kockázatra lemondó nyilatkozattal, azaz mindenki saját felelősségére dönt az utasbiztosításról.

Csoportos utasbiztosítást a jelentkezés lezárulta után, közvetlenül indulás előtt kötünk ötezer forint/fő áron.

Ettől függetlenül európai egészségbiztosítási kártyát feltétlenül vinni kell (amely azt igazolja, hogy a kártya tulajdonosa a magyar egészségügy biztosított ügyfele).


Tekintettel arra, hogy az utazási program részletein, fejlesztésén az indulásig folyamatosan dolgozunk, végleges, és részletes programot indulás előtti napokban e-mailben és/vagy az autóbuszban adunk mindenkinek.


A szervezőket a következő kapcsolati lehetőségeken keresztül lehet elérni:


- e-mailben: presidium@tkoe.hu


- telefonon: (1) 33-77-683 (bármikor)Sikeres regisztráció

A jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Az e-mail címedet már korábban regisztráltuk!

Az új jelszavadat e-mailben kapod meg,
kérlek ellenőrizd a postaládádat!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Próbáld később

5 percen belül egy IP címről csak egy regisztrációt fogadunk el. Kérlek próbáld újra később!
Hibás ellenőrző kód

Hibás ellenőrző kódot adtál meg, az űrlap elküldése nem sikerült.
Üres e-mail cím...

Kérlek add meg az e-mail címedet,
és próbálkozz újra!
Hibás adatok

Kérlek add meg a helyes e-mail címet
és jelszót, majd próbálkozz újra!
Hibás e-mail cím

A megadott email címmel
nincs regisztrált felhasználónk.
Sikeres módosítás

A személyes adataidat sikeresen módosítottad,
az új adatokat elmentettük.
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím már foglalt.
Kérlek adj meg egy másik e-mail címet!
Hibás e-mail cím

A megadott e-mail cím formátuma hibás,
kérlek javítsd ki!
Valamit elfelejtettél?

A regisztráció feltétele, hogy elolvasod és elfogadod
az ÁSZF-et és az Adatkezelési Tájékoztatót.

Fel↑